Tento recept sem získal od Honzy Hromase a jelikož měl úspěch, dávám jej k dispozici. Typově se jedná o Irish stout, tedy suché slabší svrchně kvašené pivo. Zde recept:
Složení:
Objem várky – 27 l
Ječné vločky – 1 kg (ve zdravé výživě lze koupit)
Pale Ale slad – 3,1 kg
Pražený slad (1400 EBC) – 550 g
CaraMalt slad – 400 g
Chmel Golding, East Kent – 70 g
Kvasinky Nottingham nebo Windsor Yeast (Lallemand) – 2 balíčky
Voda na rmutování – 20,5 l
Voda na vyslazování – 16 l
Rmutování:
infuze
68 st. – 60 minut
78 st. – 5 minut
Chmelovar (60 minut):
60 min – 70 g Golding (vše na začátku)
Kvašení:
22 st – do 7 dní – primární
22 st – 7 dní – sekundární
uskladnění v chladu a idální chuť po 30 dnech od stočení z primáru