Moje vybavení

Pivovar BREWSTER BEACON 40

Jako základní nástroj používám „all in one“ varnu Brewster Beacon 40, která umí po okraj pracovat až se 40 litry tekutiny. Pro vaření piva lze pracovat až s 37 litry sladiny, z které po chmelovaru vznikne cca MAX 33 litrů mladiny. Po mých prvních testech je ideální vařit várky s cílovým celkovým objemem okolo 27 l (když pak odpočítám 2 litry odpadu v kalech, mám 25 litrů čistého piva).

Při potenciálním rozšíření tuto varnu budu používat jako kotel pro vyslazovací vodu, nebo pro zpracovaní rmutu při dekokčním varu. Postačí pak již pořídit větší hlavní varnu (GF 70 atp.).

Fermentačka Fermzilla 27

Zatím osvědčený pomocník pro fermentaci uvařeného piva. Spodní výpusť a také nádržka na sedlé kvasnice a kaly, vrchní těsné víko, vhodná i pro tlakové zrání či sekundární fermentaci při tlaku do 2,4 bar. Mám ve výbavě dvě, abych mohl vařit jedenkrát týdně nové pivo, přeci jen není pravidlo, že zrání bude vždy za týden hotové.

Aktualizace březen 2022. Přecházím na větší Fermzilly 35l abych předešel „vypěnění piva“ ven z fermentačky.

Chlazení

Pro chlazení piva používám nerezovou spirálu od Lindra, která je primárně určená do jejich chladících zařízení, má délku 22 metrů a tím i super plochu pro efektivní chlazení. Proháním v ní studniční vodu o teplotě 13 stupňů a dílo (25 litrů) mi ochladí na 25 stupňů za 10 minut.

Hustoměr, refraktometr, teploměr

Pro měření základních veličin, které je dobré při vaření piva znát, používám následující vybavení:

  • hustoměr – stupnice BRIX – pro měření podílu cukru v kapalině,
  • teploměr – laboratorní teploměr v rozmezí mínus 10 až plus 110 st.C,
  • refraktometr – stupnice BRIX – pro kontrolní měření podílu cukru v kapalině,
  • 2x iSpindel – digitální měření hustoty a teploty náklonometrem v průběhu a primární fermentace (kontrola kvašení)
Sekundární ohřev vody

Při dokončování rmutování probíhá vyslazení sladu vodou o teplotě 75 st. C. Tuto vodu v objemech 15-20 litrů potřebujete někde připravit, proto je vhodné disponovat sekundární plotýnkou a velkým hrncem, kde tuto vodu připravíte již v průběhu rmutování. Já mám indukční vařič 1800 W a nerezový hrnec o objemu 24 litrů. Hrnec pak má mnoho využití. Na začátku do něj drtím slad, pak v něm ohřívám vyslazovací vodu, nakonec do něho chytám horkou vodu z chladiče, kterou používám na finální oplach všeho možného.

Skladování piva

K narozeninám a vánocům od své nejhodnější ženy dostávám poslední rok dary přímo související s mým novým koníčkem. Mou hlavní výbavou pro skladování piva jsou:

  • 80x lahev 0,5 litru s patentem (bernard)
  • 50x lahev 1,0 litr s patentem (vlastní zakoupené ZDE)
  • 6x repasovaná kyveta 19 l
  • 2x nová kyveta 19 l
  • 3x nerezové dvouplášťové párty soudky (vlastní zakoupené ZDE)
    • příslušenství k soudkům a kyvetám (pípa, takové lahve sodastream a CO2 lahve s redukčákem)

Dále pak ještě sklad:

  • Pultový mrazák ovládaný tepelným čidlem (na 6 kyvet a spoustu lahví)
  • Výčepní lednice (2 kohouty na naražení kyvety a objemově až na 4 kyvety)
  • Zrací lednice na primární fermentaci ležáků a ColdCrash

Pro ovládání lednice a mrazáku používám termostaty STC-3008.

Další nástroje a pomocníci

Mezi další pomocníky co ocení asi každý domovarník jsou například vakuovačka na konzervaci načatého chmelu, míchačka, váha a mikrováha, šrotovník na slad. Já mám:

  • Šrotovník na kliku, který lze obsloužit i akuvrtačkou
  • Vakuovačku z MAKRA – ale lze koupit i v akci v lidlu, kde pak kupuju pytlíky. Jak jsme se ženou zjistili, je to super i na použití v kuchyni.
  • Míchačku na přípravu kvasnic – tu jsem za 500 Kč pořídil z aliexpressu a funguje super
  • Váhu s rozlišením 1 g – 10 kg na vážení sladu a chmelu
  • Mikrováhu s rozlišením 0,1 g na drobnou chemii pro úpravu vody (zatím nepoužívám)
  • BREWFATHER – účet v parádní aplikaci na držení skladu, tvorbu receptů, výpočty, integraci s iSpindelem, čerpání a sdílení receptů. (aplikace má webové rozhraní ZDE, nebo mobilní aplikaci)
  • HopSpider a HopTube – nerezové sítové „nádoby“ na chmelovar (HopSpider) a na chmelení za studena (HopTube), které vám sníží zákal z chmelových zbytků. Zatím zkoumám jaký je rozdíl mezi chmelením na volno a s použitím těchto řešení.
  • Vlastní sklo – to je trošku srdcovka, ale kdo by to nechtěl, vymyslete si logo, najděte šikovného grafika a pak u CONDEC vyberte sklo, vyrábějí sklenice už od 1 kusu (kontakt ZDE)