– ZRUŠENO – Domovarnický adventní kalendář 2022

Oblast: Hradec Králové a okolí

TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ NA ZAČÁTEK:

Pokud se přidáte a budete mít, byť jen mírný pocit, že něco nejde podle plánu, dejte mi o tom prosím vědět co nejdřív, ať předejdeme nějakým komplikacím. Akce je dobrovolná, ale určitá úroveň organizovanosti je třeba.

Základní informace:

V adventním kalendáři (AK) je 24 políček, a proto je třeba mít uvařeno 24 druhů piva. Pokud vás AK zaujal a chcete do něj přispět svým pivem i vy, tak pokud přispějete jedním druhem piva, obdržíte jeden AK s 24 pivy. Pokud do kalendáře přispějete třeba pěti různými druhy piva, tak obdržíte adventních kalendářů pět a budete tak mít třeba jedinečný dárek pro své nejbližší. Pokud by něco nebylo jasné, ptejte se. Kdo se ptá, ten se dozví.

Pivo:

Počítejte s tím, že první pivo se otevře už 1.12.2022. Proto si naplánujte vaření svých piv tak, aby stihla prokvasit, dokvasit a uležet podle vámi vařeného stylu. Pokud tedy chcete, aby váš ležák byl v kondici a měl za sebou aspoň měsíc ležení, tak je třeba ho v případě sycení v lahvi stočit nejpozději někdy koncem října. Vařit byste tedy měli už někdy v jeho půlce. Mít plán a držet se ho je základem úspěchu nejen u vaření piva.

Nebude na škodu, když bude třeba polovina piv z jednoho stylu. Byla by ale škoda, kdyby všechna byla od jednoho domovarníka. Proto pokud chcete uvařit do kalendáře víc druhů piva, pokuste se o stylovou různorodost, ať je kalendář co nejzajímavější. Pokud ale vaříte třeba jen ležáky a chcete do kalendáře přispět třemi druhy, zkuste uvařit rozdílné recepty. 

Lahve:

Každý účastník připraví minimálně 26 půllitrových skleněných lahví od KAŽDÉHO jím dodaného piva. Předpokládané jsou klasické eurolahváče, lahve typu Longneck, nebo lahve s patentním uzávěrem typu Bernard. U jiných lahví není záruka, že se do krabice vejdou. Berte to tak, že kalendář bude mít cca velikost klasické basy piva, proto je dle toho třeba volit lahve. Co se vleze do basy, to se vleze do kalendáře. Kdybyste si nebyli jistí, pište. 

Otázka:

Proč minimálně 26 lahví, když je 24 políček v kalendáři

Odpověď:

Ačkoliv je políček 24, krabic bude 26. Jedna půjde na degustaci BJCP hodnotiteli (pokud někoho seženu) a jeho hodnocení bude pouze pro účastníky (abychom se také něco dozvěděli a měli feedback),

druhá jako odměna člověku, který bude navrhovat a vyrábět krabice. Bylo by vhodné, abyste doma měli i nějakou náhradní lahev pro případ, že by se třeba některá poškodila při manipulaci, nebo převozu. Stát se může všechno. Při 15 – 20l várce by to ale neměl být problém.

Etikety:

Bylo by vhodné, aby lahve AK byly nějakým způsobem označeny. Ideální je etiketa (alespoň nějaká). Myslím, že to zvládne kde kdo, ale kdyby bylo třeba, poradím fajn online generátory a jak na lepení. Kdo soudí, že je to přesto nad jeho dovednosti, klidně můžete použít tvrdší papír velikosti vizitky s dírkou a celé to uvázat na hrdlo provlečenou gumičkou, nebo provázkem. Originalitě se meze nekladou. Nějak se s tím popasujte, protože obal „prodává“ a dokáže dotvořit příjemnou atmosféru Vánoc. A o tu jde především.

Grafika a text:

Aby kalendář nebyl jen konzumní záležitostí, bude uvnitř i pár tiskovin s povídáním o jednotlivých domácích pivovarech a dodaných pivech. Tak si připravte pár vět o vašem pivovaru a vámi uvařených pivech. Proč jste uvařili třeba právě ležák, stout, IPA, kyseláč, atd… Stejně tak si připravte logo vašeho pivovaru (to poprosím poslat elektronicky viz. Předběžný harmonogram níže).

Popis piva:

Vedle údajů o stylu, hořkosti, barvě, obsahu alkoholu si k pivu připravte i popis, proč jste uvařili právě toto pivo, jestli jste udělali něco jinak a třeba proč. Např: Uvařený sváteční ležák jsem pro podtrhnutí vánoční atmosféry okořenil skořicí, hebíčkem, anýzem a pro sekundární kvašení jsem namísto dextrózy použil vlastní včelí med.

Přihlášení piva:

Ve sdílené tabulce na odkazu níže je celkem 24 řádků. Přihlásíte se tak, že podle toho, kolik chcete uvařit druhů piv (a následně mít adventních kalendářů), do tolika řádků ve sloupci „Sládek“ připíšete své jméno. Kontakt (email, telefon, nebo odkaz na FB) na vás stačí napsat do jednoho z nich. Poznačte i jakými pivními styly do AK přispějete. Postupně tabulku rozšířím, abyste mohli průběžně dopisovat info o stavu svých piv. Třeba že už máte uvařeno a kvasíte, že už je nalahvováno, případně připraveno, či odvezeno ke kompletaci.

Kompletace a případné náklady spojené s výrobou krabic a tiskovin:

Až budete mít uvařeno, nalahvováno a lahve opatřeny etiketami, bude třeba je dovézt ke mně domů do Lhoty pod Libčany. Tady je jasný deadline: 20.11.2022. A to proto, abych mohl kalendáře zkompletovat, tedy dát všechna vaše piva do krabic, zabalit, dát tomu štábní kulturu a vy si je mohli ideálně od 27.11.2022 vyzvednout a prvního prosince odšpuntovat první pivko.

Co to bude stát? To se těžko odhaduje. Výroba krabic a tiskovin asi úplně zadarmo nebude. V Praze kluci vybírali 300 Kč za účastníka. Když jsem to zkusil spočítat, tak pokud by se za každý druh piva v kalendáři dalo 150 Kč, tak by se snad náklady měly pokrýt.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1c-AbDSfNpVdeUXPl0Fi6Fh2i8ujd6h3_RNpoWkZVfV4/edit?usp=sharing

Předběžný harmonogram:

31.07.2022 – Deadline pro přihlášení, ať máme všichni představu, jak si naplánovat vaření

30.9.2022 – Deadline pro poslání grafiky a textů. Logo pivovaru na krabici a do tiskovin, krátké povídání o domácím pivovaru, ideálně krátké povídání o každém uvařeném pivu, ať má kalendář nějakou úroveň

31.10.2022 – Deadline pro výrobu krabic a tiskovin

20.11.2022 – Víkend do neděle 20.11.2022 je třeba dovézt piva do Lhoty pod Libčany, abych mohl kalendáře v následujícím týdnu zkompletovat

27.11.2022 – Víkend od neděle 27.11.2022 – čas pro vyzvednutí zkompletovaných kalendářů